Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat
L’Antònia López Barba tenia 10 anys quan va arribar al barri de Sanfeliu. De ben petita va entrar a formar part de la gran família del Club Infantil i Juvenil Sanfeliu, on cada dissabte hi feia activitats i excursions. Allà va entrar en contacte amb el barri, la ciutat i l’educació en el lleure, uns àmbits als quals ha estat sempre vinculada. Amb els anys, la seva carrera personal i professional ha girat entorn del món educatiu i a l’acció social. Avui, l’Antònia és directora del Club Infantil Juvenil Sanfeliu-Sant Ildefons, vicepresidenta del Consell de l’Esplai i de la Creu Roja de L’Hospitalet i membre del Consell Rector de l’Observatori de la Infància de la ciutat.
El Consell de l’Esplai és una associació sense ànim de lucre que aglutina onze entitats de lleure socioeducatiu de la ciutat i que funciona com a coordinadora d’aquests centres. La seva missió és vetllar perquè les entitats puguin desenvolupar les seves activitats amb els recursos i les infraestructures adequades per poder garantir una bona qualitat educativa. El Consell, a més, fa tasques de representació de les entitats del lleure en la vida política i social de la ciutat i davant de l’Administració.
Sense deixar de banda la tasca importantíssima que cadascun dels centres du a terme diàriament, jo en destacaria quatre de principals: la Trobada de Joves, que aglutina més de 150 joves de les diferents entitats durant tot un cap de setmana al mes de maig; la Trobada d’Espais Familiars i Activitats Conjuntes amb les famílies de 0 a 3 anys, que fomenta les relacions de les famílies; les diferents activitats d’estiu i la festa d’estiu, i el suport i la coordinació que du a terme l’Observatori de la Infància.
L’Observatori de la Infància sorgeix arran de la iniciativa de cinc entitats per defensar els drets dels infants, adolescents i joves de la nostra ciutat. La seva missió és contribuir a millorar les condicions de vida i el respecte dels drets de la infància.
L’Observatori es compon per un consell rector, format per les entitats que van impulsar la iniciativa: Consell de l’Esplai, Creu Roja de L’Hospitalet, Casalet, Centre d’Estudis de L’Hospitalet i Tres Quarts per Cinc Quarts. A més a més, la Xarxa d’Observadors de Proximitat està formada per persones o entitats que treballen o han treballat en l’àmbit de la infància i l’adolescència o que estan interessades a vetllar pels seus drets. La participació en aquesta xarxa és de gran importància per conèixer de primera mà les diferents situacions en què es troba la infància i les seves famílies. A més, permet prevenir i detectar situacions d’alerta o risc, així com aquelles bones pràctiques que es fan a L’Hospitalet.
Un dels grans pilars de l’Observatori és la realització d’estudis qualitatius entorn de temàtiques que es detecten i que generen preocupació per aportar un coneixement independent que permeti elevar propostes d’acció de millora.
L’últim estudi realitzat analitza les trajectòries formatives i els projectes de futur dels joves d’origen migrant a L’Hospitalet i és molt interessant, ja que ha servit per posar de manifest que la capacitat de construir “futurs desitjats” és molt desigual entre els adolescents i joves que viuen a la nostra ciutat. Els resultats posen en evidencia que cal actuar amb celeritat en moltes de les qüestions que afecten aquests joves, com són els recursos que es destinen a les aules de primera acollida, l’accés als cursos de formació professional, l’atenció personal o el disseny d’itineraris individualitzats... Un cop llegides les conclusions, no em van deixar indiferent les experiències entorn del procés migratori d’aquests joves que, malgrat totes les dificultats que havien passat fins arribar a la ciutat, el tornarien a fer.
L’Observatori treballa per ser una veu crítica sobre les polítiques municipals que afecten la infància i l’adolescència. Des dels seus orígens, les entitats vam trobar la necessitat de generar una veu independent, que pogués analitzar el que s’estava fent, proposar accions de millora i, alhora, visibilitzar aquelles bones experiències que s’estaven duent a terme a la ciutat. Els canvis que ens agradarien tenen a veure amb la creació i la redacció d’un pla d’infància totalment transversal, que doni resposta als infants i a les famílies des d’un vessant preventiu i que trenqui amb les desigualtats existents.
Destaquem, en primer lloc, els centres educatius de la ciutat, que sempre estan disposats a participar en les reflexions i els estudis que s’han realitzat des de l’Observatori; en segon lloc, la feina del teixit associatiu i de les entitats socioeducatives, que duen a terme una tasca increïble en tots els barris de L’Hospitalet; i, finalment, la Universitat de Barcelona i, en concret, al Departament d’Antropologia, que sempre ha col·laborat en els estudis amb gran rigor i conclusions de molta qualitat.
Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet