Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Formació | 11/04/2022

L'Hospitalet planta cara al mal ús que es fa dels patinets com a primera acció de l’Aliança per la convivència

Amb l’objectiu de promoure una mobilitat activa, millorar la convivència amb els vianants i sensibilitzar els usuaris sobre el bon ús del patinet elèctric   

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha posat en marxa un pla d’acció que vol plantar cara al mal ús que alguns usuaris fan dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i corregir uns comportaments que posen en perill la bona convivència amb els vianants i amb la resta dels vehicles. Aquest parc de vehicles creix dia rere dia i fa necessari sensibilitzar els usuaris sobre el bon ús del patinet elèctric i que coneguin la normativa que els afecta. De 2020 a 2021, les infraccions de conductors de patinets han augmentat un 100%.

Aquest pla d’acció és la primera actuació que es du a terme en el marc de l’Aliança per la convivència, la proposta que va realitzar l’alcaldessa, Núria Marín, durant la jornada de treball amb motiu del primer aniversari del Pacte de ciutat. Així, i amb el mateix esperit del Pacte de ciutat, l’Ajuntament treballa conjuntament amb els grups polítics municipals, els agents socials, les entitats, el Consell de Ciutat i la Federació de Veïns i Veïnes per impulsar un conjunt d’iniciatives perquè L’Hospitalet sigui cada dia un lloc millor on viure, amb un espai endreçat i uns barris cívics i segurs.

Amb l’objectiu de promoure una mobilitat activa, millorar la convivència amb els vianants i sensibilitzar els usuaris sobre el bon ús del patinet elèctric   La campanya consta de tres fases: informativa, de sensibilització i de detecció i denúncia dels infractors   Se’ls aplicarà la nova normativa de la DGT per a patinets i vehicles de mobilitat personal que ha entrat en vigor, amb multes de 100 a 1.000 euros

La campanya es realitzarà cada mes en un barri de la ciutat. Ha començat a Collblanc-la Torrassa i consta de tres fases. En una primera, els treballadors en benefici de la comunitat informen de la normativa d’ús del VMP. En una segona fase, els agents cívics sensibilitzaran sobre el bon ús del patinet elèctric per aconseguir que les persones usuàries siguin conscients dels beneficis que comporta fer-ne un bon ús. I, finalment, en una tercera fase, la Guàrdia Urbana realitzarà campanyes intensives de detecció i denúncia de l’incompliment de la normativa, amb multes que poden anar de 100 a 1.000 euros.

Durant l’any 2021, han estat 183 els accidents en els quals han estat implicats els patinets. Els agents cívics van detectar més de 5.000 comportaments incorrectes i la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet va interposar 1.505 multes, davant les 750 multes de 2020. Les infraccions més habituals són aquelles relacionades amb circular per llocs no permesos, com ara voreres o zones de vianants, o fer-ho en contradirecció; no respectar el semàfor en vermell; transportar passatgers al vehicle; no obeir els senyals de prohibició o restricció; conduir de forma negligent, i utilitzar auriculars o dispositius de telefonia mòbil.


Aplicació de la nova normativa de la DGT

Segons el nou Reglament general de circulació i de vehicles de la Direcció General de Trànsit que regula a tot l’Estat l’ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal, en queda prohibit l’ús per les voreres i les zones de vianants, han de circular preferentment pels carrils bici o les vies 30 d’ús compartit, només poden ser utilitzats per una persona i han de limitar la velocitat a 25 km/h. A més, els patinets elèctrics han de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, per la qual cosa els seus conductors no poden usar telèfons mòbils ni auriculars i estan obligats a passar els controls d’alcoholèmia i drogues. També estan obligats a portar casc en els termes que reglamentàriament es determinen i a la nit, hauran de fer-se visibles fent ús de llums.

Díptic informatiu bon ús del patinet

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet