Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Actualitat entitats | 21/08/2023

“Abans costava molt parlar de salut mental”

Entrevista a Elisa Benítez, presidenta d'AFEMHOS (asociación de Familiares de Enfermos Mentales de L'Hospitalet)

Coincidint amb la commemoració, el 10 d’octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental, L’Hospitalet celebra el Mes de la Salut Mental amb un programa d’activitats per a tot el mes d’octubre. Sota el lema “Salut mental, salut mundial. Un dret universal”, s’ha dissenyat un programa d’activitats molt ampli i divers al voltant de la salut mental i emocional de les persones, amb conferències, tallers, exposicions, mostra de serveis i entitats, club de lectura, entre d’altres.
Les activitats s’han organitzat conjuntament amb diferents entitats, agents de salut i institucions de la ciutat en el marc de la Taula de Salut Mental del Consell Municipal de Serveis Socials, així com de diferents àrees de l’Ajuntament, com Cultura o Joventut.
Una de les entitats que participa de vàries de les activitats és AFEMHOS (Asociación de Familiares de Enfermos Mentales de L’Hospitalet), que a més està d’aniversari. Compleixen 25 anys, i en el marc de la Mostra de serveis i entitats de salut mental de L’Hospitalet, es farà la celebració de l’aniversari.
És per això que hem volgut saber més de la tasca i l’evolució d’aquesta entitat. Parlem amb l’Elisa Benítez López, presidenta d’AFEMHOS des de la seva fundació ara fa 25 anys.

1. Quins són els objectius principals de l’associació?

Des d’AFEMHOS volem facilitar la promoció personal i social dels associats i de les persones amb malalties mentals. També volem fomentar i promocionar activitats d’interès col·lectiu per a persones amb problemes de salut mental, prendre la iniciativa, gestionar i administrar, en la mesura de les nostres possibilitats, aquells serveis destinats a aquest col·lectiu que per uns o altres motius, les administracions públiques haurien de realitzar.
Per últim, tenim l’objectiu de gestionar, conjuntament amb les persones afectades, familiars i malalts, serveis que millorin la qualitat de vida en l’àmbit de la salut mental.

2. Quins serveis i accions oferiu des de l’Associació?

Oferim informació i assessorament en l’àmbit de la Salut Mental, orientació i atenció psicològica, orientació jurídica, sortides i visites culturals, grup de suport familiar, grups d’ajuda mútua, tallers i cursos, els dos habitatges amb suport per a persones procedents de l’àmbit de la salut mental (cinc places), formació, conferències, el Club social el Roure (concertat amb el Departament de Drets Socials), i l’organització d’accions en l’àmbit de la salut mental.

3. Com van ser els inicis d’AFEMHOS ara fa 25 anys?

Tot va començar quan un grup de mares de persones amb problemes de salut mental assistíem a reunions en l'únic centre de Salut Mental de Collblanc. Aquí vam adquirir molts coneixements sobre salut mental i vam sentir la necessitat d'aprendre i compartir més. Així que vam decidir reunir-nos amb l'Ajuntament, que ens va donar suport en el procés de creació de l'entitat. La primera junta directiva es va formar a través d'un sorteig, i vaig ser nomenada presidenta, amb la Pepi Millán com a vicepresidenta i la Dora de Pablo com a tresorera. El meu fill, Manuel Martínez, es va fer secretari, i la filla de la Pepi va dissenyar el logotip d'AFEMHOS. Aviat celebrarem el nostre 25è aniversari, i molts dels membres originals encara són socis actius. A partir del 2002, José Domènech va assumir el càrrec de secretari i va realitzar una gran tasca.
Inicialment, compartíem espai amb dues altres associacions, la qual cosa era una mica complicada. Fins i tot vam haver de celebrar la primera reunió a les escales del local. Tot i així, vam començar a organitzar grups de treball per a famílies i tallers de manualitats per a persones amb problemes de salut mental, tot a càrrec dels mateixos familiars. La Pepi i jo, per exemple, organitzàvem activitats d'estiu i fins i tot portàvem els membres a colònies nosaltres mateixes. La Pepi portava a un grup que utilitzava el tren, mentre jo coordinava viatges amb cotxe per als qui tenien dificultats de mobilitat. Així vam continuar fins al 2003, quan vam fundar el Club Social.

4. Com ha evolucionat la vostra tasca en aquest temps?

Entre el 2001 i el 2002, ens vam traslladar a la nostra ubicació actual al carrer Molí 5-7. El 2003, fundem el Club Social "El Roure", un servei d'inserció sociocomunitària per a adults amb trastorns mentals que tenen dificultats per integrar-se socialment i gestionar el temps lliure. La creació del Club ens va permetre atendre una creixent demanda que ja no podíem satisfer amb els recursos que teníem. Per tant, vam incorporar professionals per gestionar-lo.
Una de les activitats destacades és el concurs bianual de curtmetratges, anomenat Dulcinea Curts, que rep material de tota Espanya. També hem fet sortides i viatges amb altres entitats de familiars de persones amb malalties mentals, fins i tot viatjant a Tenerife a invitació d'una associació local. Continuem oferint tallers triats pels usuaris, com teatre, horticultura, autoajuda per a familiars i ioga.
Malgrat la pandèmia, actualment AFEMHOS compta amb 110-120 socis, i el Club amb 70 places. Les activitats del Club són gratuïtes i les famílies dels usuaris no han de fer-se socis d'AFEMHOS, però la seva implicació és fonamental per al futur del projecte.
AFEMHOS també ha desenvolupat un programa d'habitatge per a adults amb trastorns mentals, amb dos pisos supervisats per treballadors socials de l'entitat. Els voluntaris ofereixen suport a les famílies que ho necessiten i col·laboren amb els serveis socials de L'Hospitalet.
Actualment, disposem d'un excel·lent equip amb professionals per al Club i una Junta Directiva molt compromesa amb la causa.

5. En quins aspectes ha millorat la ciutat pel que fa a la salut mental?

Hi ha hagut un canvi abismal, tot i que encara hi ha dificultats: actualment estan augmentant els problemes relacionats amb la salut mental.
Abans no hi havia contacte entre famílies ni entre entitats. Hi ha molta més complicitat i xarxa en l’àmbit de la salut mental. Un exemple d’això és el Mes de la Salut Mental.
Abans, costava molt parlar de salut mental fins i tot en el món de les associacions. Entitats com la nostra han sigut impulsores en la salut mental, i s’han aconseguit moltes coses. Per exemple, el Consell de Salut es va implicar en treballar per tenir un nou centre de salut mental a L’Hospitalet, i es va fer al carrer Sant Rafael. Però encara falta. Per exemple, les visites als centres de salut mental han de ser més recurrents i presencials, no telefòniques.

6. Quins són els reptes més importants que les administracions, les associacions i la societat en general han de fer front en relació amb la salut mental?

Tot i que s’ha superat la dicotomia hospital-comunitat, realitzant-se un abordatge adequat entre els dos enquadraments com a base de l’assistència, falten els recursos adequats, suficients i extensius que requereix aquest equilibri, a més d’una flexibilitat suficient per adaptar-se a les circumstàncies canviants de l’entorn. En resum, més dotacions econòmiques, més professionals per l’atenció directa i serveis adequats a les necessitats de les persones que pateixen malalties mentals. I molt important, suport a les seves famílies.

7. Com esteu celebrant els 25 anys d’AFEMHOS?

Ho hem celebrat a la Mostra d’Entitats i Serveis de Salut Mental de L’Hospitalet, en el marc del Mes de la Salut Mental a L’Hospitalet. S'ha fet un reconeixement a la tasca a un bon nombre de socis. També farem una sortida cultural amb els socis i sòcies a algun punt de Catalunya, encara per determinar, abans que finalitzi l’any.

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet