Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat
El passat 18 de maig, L’Hospitalet va celebrar el Dia Internacional de les Famílies amb una jornada festiva al Parc de les Planes, on prop de 1.500 persones van gaudir d’activitats com tallers de parentalitat, jocs gegants i espais de suport per a famílies diverses. Aquest esdeveniment no només va posar en valor la diversitat familiar —segons dades de l’IDESCAT i entitats socials, més del 30% de les llars de la ciutat poden ser monoparentals o reconstituïdes—, sinó que també va evidenciar el paper clau d’entitats com FamíliesLH.
Fundada l'abril de 2025, però amb un recorregut com a iniciativa ciutadana des del març del 2024, aquesta associació es presenta a la ciutat amb la voluntat de ser un pont entre les necessitats de les famílies i les polítiques públiques. En plena expansió, els entrevistem per entendre com la participació veïnal té el poder de transformar la ciutat.
L'ENTREVISTA...
Què va motivar la creació de FamíliesLH i quina és la vostra missió?
L'aterratge a la maternitat (des de l'embaràs) et fa posar el focus d'atenció en aspectes que abans passaven desapercebuts. És el moment en què ens adonem de les mancances de la ciutat en aquesta etapa: urbanístiques, culturals, educacionals...
Des del si d'un grup virtual de missatgeria entre mares en postpart, vam començar a parlar entre nosaltres de totes les coses que ens agradaria que canviessin de la ciutat perquè fos més amable amb les famílies. D'aquestes converses, va sorgir un grup paral·lel de mares convençudes que es podia fer alguna cosa més que expressar les nostres queixes entre nosaltres, i vam decidir crear un primer manifest per fer-lo arribar a l'Ajuntament, amb el recull de demandes que creiem que són essencials per tal que la ciutat posi la infància (i per tant les cures) al centre.
La nostra missió és que l'Ajuntament faci un canvi de mirada i tingui en compte les necessitats de les famílies de la ciutat a l'hora de prendre qualsevol decisió política, recalcant sobretot l'inici d'aquestes (és a dir, des de l'embaràs i els primers anys), donat que creiem que és una etapa que, com que “passa ràpid”, està molt oblidada, però és la que posa els fonaments del futur
Actualment, quins són els reptes principals que us plantegen com associació de famílies?
El nostre gran repte principal és que l'administració entengui què estem demanant. Sembla una cosa prou obvia però, traduïda a la pràctica, no ens ho està semblant. El que demanem és un Programa d'Infància i Famílies on poder recollir totes les demandes que fem i que serveixi de base per a començar a treballar en una ciutat millor (per tant un futur millor) pels infants i les seves famílies. On cada decisió que es prengui sigui feta essent conscients de l'impacte que suposa a la ciutat per a les famílies que hi vivim.
Això posa de manifest una necessitat que és inherent a la presa de decisions polítiques: el diàleg amb la ciutadania que representa. Creiem també que falten eines accessibles de participació ciutadana, on TOTA la ciutadania estigui representada; i també una millora de la transparència i la comunicació respecte aquesta gestió per part de les dependències municipals
Quins projectes teniu a curt termini?
Actualment, estem treballant en la 2a Jornada d'Infància i Família, que se celebrarà el proper 15 de juny als Jardins de Can Sumarro, dins del marc de les festes majors del barri del Centre; i esperem que després d'aquesta l'Ajuntament agafi el relleu (amb la nostra ajuda) de la Jornada i la pugui oferir l'any vinent.
També volem ser part del procés del concurs d'adjudicació per a un espai de joc al parc; projecte que vam impulsar des de la iniciativa i que va tenir molt èxit a la prova pilot, i per tant creiem que s’hi ha de seguir apostant, però amb certs requisits.
I en general, volem ser veu (i que aquesta sigui realment escoltada) de les necessitats de les famílies a la ciutat. Ens presentem a la ciutat, als seus ciutadans, als governants i a l'oposició, per tal d’anar de la mà per a prendre les decisions amb consciència de l’impacte que generen, i per tal que aquest sigui el més amable possible per a aquesta etapa.
Com us imagineu d’aquí a 5 anys?
Ens imaginem formant part de les decisions que es prenen a l'Ajuntament, i participant d’esdeveniments alineats amb els nostres objectius i estatuts.
Contacte de FamíliesLH:
Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet