Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Actualitat entitats | 05/03/2024

“L’associació vol incidir en la lluita feminista des de la joventut”

Entrevista a Isamart Merino Zerpa, secretària de l’Associació Feminista Les Bruixes.

El dia 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, i L’Hospitalet ho celebra tota la setmana amb un programa de més d’una cinquantena d’activitats reivindicatives, festives i per a la reflexió, que organitza l’Ajuntament -per mitjà del Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID)- amb la col·laboració dels grups de dones de la ciutat i de diferents entitats ciutadanes.

Una de les entitats que hi participa és l’Associació Feminista Les Bruixes (@bruixes_cat), i per aquest motiu, entrevistem a la Isamart Merino Zerpa, secretària de l’entitat.

Com va sorgir la vostra entitat i quina va ser la motivació inicial?

L’associació va néixer el 2016, impulsada per un grup de noies preocupades pel retrocés de la causa feminista, la banalització del tema, l'augment de manifestacions masclistes i la hipersexualització de les dones. Ja havíem participat a les manifestacions del tren de la llibertat a Madrid el 2014. Aquest grup, compromès amb la despenalització de l’avortament, va organitzar una marxa des de Catalunya fins a Madrid. Després, continuant amb aquest inconformisme, ens vam estructurar com a associació.

Quins són els principals projectes de Les Bruixes?

L’associació vol incidir en la lluita feminista des de la joventut. Fem cinefòrums i activitats pel 8M. També fem exposicions en relació al feminisme i a les reivindicacions del col·lectiu LGTBI. La primera és l’Art en Femení, promoguda per la Regidoria de Joventut dins del programa d’accions entorn al 8M. Aquest any serà del 7 al 31 de març a l’Auditori Barradas. Nosaltres hi col·laborem anualment organitzant o aportant obres. L’altra és l’exposició amb temàtica LGTBI entorn al 28 de juny en col·laboració amb l’entitat ALISE, Associació per la Llibertat Sexual. Aquesta última la fem a l’Espai Jove Ca n’Arús.
També fem sessions culturals per donar l’oportunitat a dones artistes a desenvolupar la seva actuació. Aquestes sessions estan obertes al públic. Periòdicament fem tallers formatius i xerrades entorn a temàtiques d’interès pel moviment feminista.
Per últim, fem tallers educatius als instituts per la formació i conscienciació d’adolescents i  joves a la secundària en relació a temes com la menstruació, la diversitat sexual, les violències masclistes, el respecte, el feminisme i el punt lila.

Com reaccionen joves i adolescents de L’Hospitalet en aquestes formacions?

Malgrat conèixer la part teòrica, trobem alguns comentaris que revelen actituds a treballar. A més, els nois acostumen a parlar molt més, encara es noten posicions de domini dels nois en la participació a classe.

L'associacionisme ha estat una peça clau en l'evolució del moviment feminista. Tot i això, creieu que dins del món associatiu encara hi ha molta feina a fer per estar al dia amb els plans d'igualtat i protocols assetjament sexual, per exemple?

Les associacions som les precursores del moviment feminista i la lluita contra les desigualtats, però necessitem l'ajuda de l'administració. L’associacionisme té la voluntat, però no pot fer res si no hi participa l’administració, que té el poder real per trencar el sistema patriarcal.
En alguns àmbits del món associatiu encara s’ha d’avançar molt en temes com la paritat, la salut o en l'àmbit laboral, no només amb els sous,  sinó amb els sostres de vidre, per exemple.
És prioritari estar al dia amb els plans d'igualtat i protocols d'assetjament o LGTBI-fòbics. Ara bé, està molt bé tenir-los, però s'han d'aplicar, i s’ha  de prevenir, empoderar i encoratjar a les dones i persones del col·lectiu LGTBIQ+ a denunciar.

Perquè creieu que està creixent el negacionisme de la violència masclista entre els joves espanyols, tal com mostra l'últim baròmetre de la Fundació Fad Joventut? Què hem de fer per canviar aquestes dades entre les noves generacions?

L’extrema dreta ha transformat el missatge feminista, disfressant-lo d’una suposada voluntat de superioritat cap als homes. Nosaltres busquem la igualtat entre homes i dones.
La violència masclista és la violència que s'exerceix envers les dones per l'únic fet de ser dones. I això és culpa del sistema. No lluitem contra l’home, sinó contra el sistema patriarcal.
I en quant als joves, ens preocupa la manca d’educació sexual fora del porno i la violència o assetjament en llocs d’oci nocturn o a les xarxes socials.

Quins són els reptes més importants a L'Hospitalet en la lluita per la igualtat     de gènere?

Encara no hem aconseguit la igualtat real, cerquem un feminisme interseccional, que tingui en compte totes les diversitats. Hem d’englobar més en les nostres reivindicacions. No podem deixar cap dona fora.
L'administració ha de prendre part per posar solucions a aquestes desigualtats per qualsevol mena de raó.

En quines accions o esdeveniments participeu entorn al 8M?

Hem participat el passat cap de setmana a l’Escola d’Estudiants de L’H, conjuntament amb ALISE i l’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet. Allà hem treballat sobre relacions tòxiques i conscienciació juvenil. També fem els nostres tallers d’estampació i creació de pancartes, participem en la lectura del manifest de L’Hospitalet amb les  altres entitats de dones de la ciutat. Anirem a la manifestació de Barcelona. Finalment, dissabte 9 de març esperem que tota una gentada pugui gaudir de la Festidona, on   posarem una paradeta informativa i farem algunes activitats familiars. I tancarem amb un cinefòrum el diumenge 10 de març.

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet