Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Actualitat entitats | 13/12/2023

“Volem adaptar la societat i la ciutat a les persones amb autisme”

Entrevista a Mª Carmen Molina Segura, presidenta de l’Associació Héroes sin capa, i a Esther de la Fuente de la Viuda, secretària de l’entitat.

El passat 3 de desembre va ser el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, efemèride que ens serveix per posar en valor la tasca de les entitats de la ciutat que treballen en aquest àmbit.
Una d’elles és l’Associació Héroes sin Capa, que treballa per acompanyar i recolzar a les famílies amb infants amb autisme. Parlem amb la Mª Carmen Molina Segura, presidenta de l’Associació, i amb l’Esther de la Fuente de la Viuda, secretària de l’entitat.

1. Com va sorgir la idea de crear Héroes sin Capa?

Estàvem fartes de la situació que patien els nostres fills amb trastorns de l’espectre autista (TEA). Vam adonar-nos que durant la pandèmia i el confinament, les famílies amb infants amb autisme quedàvem desemparades. Vam veure que estàvem soles, i no ens ajudaven ni les institucions ni l’entorn i que havíem de canviar el món perquè el dia que nosaltres faltem, els nostres fills han de tenir un entorn en condicions, un món millor. Una amiga comuna i presidenta de l’AFA del Centre d’Educació Especial L’Estel – Can Bori, la Glòria, va ser qui ens va posar en contacte. Estem molt contentes amb l'escola i el seu projecte educatiu, però fora d'aquest entorn ens sentíem soles. Ens vam adonar que a L’Hospitalet no hi havia cap associació que lluités per millorar el dia a dia dels infants amb autisme a la ciutat i això va ser el punt de partida per crear l'entitat, que es va constituir el 17 de desembre del 2021. La majoria d’associats són familiars d’infants amb TEA, però qualsevol persona pot ser sòcia col·laboradora de l’entitat. Ens vam posar en contacte amb la Federació Catalana d’Autisme, que ens va ajudar molt a fer les gestions administratives per constituir l’entitat, són tràmits difícils i no posen facilitats.

2. Quins són els objectius de l’entitat?

Volem adaptar la societat i la ciutat a les persones amb autisme. Els pictogrames són imprescindibles per als nostres fills i per a tothom, tant en espais d’oci com en centres mèdics o supermercats. Un dibuix és comprensible per a tothom, i és un pas molt senzill per tenir una ciutat més comprensible i adaptada. La incorporació dels pictogrames és essencial. Busquem personal coneixedor de la realitat de les persones amb autisme en espais com els ambulatoris i altres centres mèdics, com els centres d’odontologia. Només podem portar als nostres fills al dentista de Sant Joan de Déu! Aquests treballadors, també els agents de policia, haurien de tenir coneixements mínims per comunicar-se amb els pictogrames.
També volem que les famílies rebin un bon acompanyament després del diagnòstic, ja que l'autisme no és una malaltia, sinó una condició. La família ha d’estar acompanyada, i ara això no passa.
En definitiva, volem normalitzar la vida dels nens i nenes amb TEA. Lluitem per fer entendre que hi ha diverses discapacitats, i les que no es veuen, també compten. Falta molta adaptació a tota la ciutat, i als espais com les botigues de roba o els supermercats. Les metàfores, els dobles sentits i les bromes no són fàcils per als nens amb TEA, per exemple. Volem conscienciar a la societat.

3. Quines iniciatives feu per assolir aquests objectius?

Estem realitzant xerrades amb l’ajuda de la Federació als Mossos d'Esquadra i a les escoles. També estem preparant activitats de teràpia amb gossos, que és molt efectiva, i tallers als espais municipals que ens cedeixen.
Ara estem preparant un projecte de l'àmbit esportiu que presentarem al Consell Esportiu. S’han d’adaptar tots els poliesportius municipals perquè les persones amb autisme puguin gaudir de les activitats i les instal·lacions com la resta de persones. No és just que haguem de desplaçar-nos a un poliesportiu concret per poder fer una activitat.
Tots els projectes que volem fer tenen a veure amb el temps d’oci i l’adaptació dels espais de la ciutat a la realitat de les persones amb autisme.

4. Quins són els reptes per a les administracions i la societat en el dia a dia dels infants autistes a L'Hospitalet?

Com hem comentat, cal estendre l’ús de pictogrames a la ciutat, perquè és senzill i necessari. D’altra banda, el temps de lleure adaptat és absolutament necessari, els nostres infants, joves i adults han de poder tenir accés al lleure, és vital! Necessitem més tallers ocupacionals, tant pel que fa a places com pel que fa a àmbits, orientació i acompanyament en l’accés a la vida laboral, pisos tutelats i residències. També és necessari que els professionals es formin sobre l'autisme. Volem una ciutat més inclusiva i conscient. En aquesta ciutat no hi ha recursos per l’oci i el temps de lleure, i en l’àmbit laboral, encara està tot per fer.

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet