Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Normativa | 17/01/2024

Catalunya comença una nova etapa en el reconeixement de l’associacionisme amb l'aprovació d’una nova llei

S’ha aprovat la nova Llei de Foment de l’Associacionisme, una legislació amb la que es vol enfortir el teixit associatiu i la participació ciutadana 

La normativa explicita les mesures que s’han d’incloure en els plans d’acció de foment de l’associacionisme de les administracions, així com de reconeixement. La nova llei delimita les entitats que poden ser destinatàries de les mesures de foment que vol desplegar, alhora que prioritza les accions que impactin en associacions que tenen finalitats d’enfortiment comunitari. Tot i això, també reconeix a les plataformes ciutadanes i grups socials el seu paper en la comunitat i el foment de la participació.

També es regulen tant mesures  d’impuls a la participació com de suport i foment a l’associacionisme. Hi destaquen mesures de simplificació administrativa i novetats en els programes de suport econòmic. A més, es fa èmfasi en la formació i suport per als membres de les entitats associatives. Empoderar els ciutadans amb les eines i els coneixements necessaris per participar activament i informadament en les activitats associatives és una prioritat de la nova llei.

La normativa representa un canvi a l’hora de posar en valor institucionalment i educativament la tasca associativa. En el cor d'aquesta legislació hi ha el reconeixement de la participació ciutadana com a fonament de la vida democràtica. La nova normativa reconeix que les associacions poden impulsar “polítiques per mitjà de mecanismes establerts per la llei, i també poden impulsar la creació i modificació de normes per mitjà dels mecanismes de participació en la redacció normativa”.

En definitiva, suposa un pas endavant per al treball del món associatiu, alhora que pretén facilitar la tasca de les associacions i de la seva relació amb l’administració. Ara toca desenvolupar-la entre les administracions i el teixit associatiu de Catalunya.

Accés a la Llei 11/2023, del 27 de desembre, de foment de l’associacionisme

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet