Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat
L’educació en el lleure té una llarga tradició a Catalunya, ha format en valors a nombrosos joves i té un paper essencial per fomentar la igualtat d’oportunitats en la nostra societat.
Ara que arriba l’estiu i que molts infants i joves van a colònies i a casals, entrevistem a l’Alba Ballesteros, coordinadora de projectes educatius i comunitaris de l’Associació Centre d’Esplai Xixell.
Quan es va fundar l'entitat i amb quin objectiu?
L'entitat es va formar el 1980, és a dir, l'any que ve farem 45 anys. Es va fundar per un grup de joves de L’Hospitalet Centre, inicialment amb una activitat centrada en el voluntariat en el lleure, oferint esplais de dissabtes, campaments i colònies. Va néixer vinculada a una parròquia, però posteriorment es va desvincular i ara és un esplai laic.
Com ha anat canviant l'entitat i els projectes al llarg dels anys?
Des de la seva fundació, l'entitat ha anat creixent. Mantenim l'essència d'esplai i continuem amb els projectes de voluntariat, colònies i campaments, però actualment també realitzem molts altres projectes. Ens enfoquem especialment en la infància i la joventut en situacions vulnerables.
A més, hem anat arrelant-nos al barri. Al llarg d'aquests quasi 45 anys, hem establert un paper destacat, especialment a L’Hospitalet Centre i a Sant Josep. Participem en esdeveniments comunitaris amb molta tradició, som coneguts i mantenim relacions amb moltes entitats.
Quins projectes dueu a terme actualment?
Tenim l'esplai de dissabtes, on els monitors són voluntaris, i que està molt lligat a les colònies d'hivern, primavera i estiu, campaments i colònies. També oferim esplai diari, entre setmana, per infants de primària, amb recollida a les escoles i activitats diverses de lleure, com esports, creativitat, anar a la biblioteca i cuinar. Aquest projecte inclou infants derivats de serveis socials, però també està obert a qui vulgui participar-hi.
Disposem també d'un espai familiar per infants de 0 a 3 anys que venen amb les seves famílies. Amb l'ajuda d'una educadora, els infants tenen un espai d'experimentació per treballar el vincle amb els seus pares, conèixer altres famílies i crear xarxa. A més, tenim l'aula d'estudi jove per joves des de primer de l'ESO fins a segon de batxillerat, on fan reforç escolar, deures i activitats de lleure tres tardes a la setmana.
Finalment, tenim el projecte Espai Sinèrgies, on les mares poden formar-se en diferents àmbits, com aprendre català, temes burocràtics, competències parentals i criança positiva, alhora que fan xarxa i coneixen el territori. Aquest projecte està especialment dirigit a famílies nouvingudes o en situacions vulnerables, especialment per atendre les mares.
Quin paper té l’educació en el lleure en la nostra societat?
Crec que l'educació en el lleure té un paper molt important perquè ensenya molts valors, com la participació en el territori, fomentar la implicació en el teu propi barri i el voluntariat. També ensenya a tenir una mirada crítica sobre l'entorn i a respectar el medi ambient. Aquests valors, treballats de manera lúdica des que els infants són molt petits, són fonamentals en la nostra societat. Ara més que mai, en un moment complex políticament, econòmicament i socialment, el lleure ofereix una manera de treballar aquests valors des de l'educació. Això ajuda a formar persones crítiques que, quan siguin adultes, tindran idees i una manera de fer ben definides.
I quina importància té l'educació en el lleure en el període de vacances escolars?
Crec que l'educació en el lleure durant les vacances escolars és molt important per a tots els infants. Durant els tres mesos de vacances, és essencial que gaudeixin i s'ho passin bé. Alhora, les colònies i els casals permeten treballar valors que sempre són beneficiosos. A més, l'educació en el lleure juga un paper clau en la conciliació familiar, especialment per a aquelles famílies que no poden permetre's pagar un cangur o que no tenen una xarxa familiar per cuidar els infants. Nosaltres assumim aquest rol, cuidant els infants durant les vacances, evitant que passin moltes hores sols a casa. Així, poden menjar al casal, participar en activitats i, els infants en situacions vulnerables, gaudir d'un estiu en igualtat de condicions, anant a la piscina, a la platja, i fent altres activitats divertides.
Expliqueu-nos quins són les vostres reptes de futur.
Tenim molta infància i joventut en risc, i això, malauradament, està creixent a la ciutat. El nostre repte és seguir atenent aquesta infància oferint projectes de qualitat que responguin a les seves necessitats. Al mateix temps, volem combinar el treball social i l’atenció a la infància en risc amb la nostra essència d’esplai i del voluntariat, mantenint aquestes dues parts essencials de la nostra identitat.
Les iniciatives iniciades a l’abril marquen la direcció que volem seguir: ampliar el públic, els projectes i donar resposta a les necessitats detectades. Volem continuar amb nous projectes que responguin a les necessitats de la societat en què vivim, sempre amb el finançament necessari per a tots aquests projectes.
Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet