Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Actualitat entitats | 27/05/2024

L’Hospitalet acull la 25a edició de FiraGran

L’Hospitalet hi presenta “Connectats”, un programa d’activitats i tallers per promoure la digitalització i les relacions intergeneracionals

L’Hospitalet acull de nou FiraGran, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, per promoure l’envelliment actiu de les persones grans, del 29 al 31 de maig a La Farga, Centre d’Activitats de L’Hospitalet.

En el seu 25è aniversari, l’esdeveniment ofereix més de 300 activitats gratuïtes –no només per a les persones grans, sinó també per als seus cuidadors–, moltes de les quals estan centrades en la lluita contra la bretxa digital. El Saló, a més, acollirà al voltant de 85 empreses, entitats i institucions que presentaran els seus serveis, programes i productes per a persones grans.

L’acte d’inauguració de FiraGran serà dimecres, 29 de maig, a les 11 hores, amb la participació de David Quirós, regidor de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de L’Hospitalet; Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Filo Cañete, diputada delegada de Cures i Cicle de Vida de l’Àrea de Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Albert Batlle, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Toni Segarra, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; José Joaquín Pérez, director de la Fundació Mémora, i Juli Simón, president de la Fundació FiraGran i director del Saló.

FiraGran compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, i el suport del Grup Mémora. 
L’entrada és lliure en horari de 10 a 19 hores i totes les activitats es poden consultar al web de FiraGran 2024.

“Connectats”: digitalització i relacions intergeneracionals a L’Hospitalet

L’Ajuntament de L’Hospitalet tindrà de nou un estand a FiraGran, on es realitzaran tallers i activitats amb el lema “Connectats”, per promoure la digitalització de la gent gran i les relacions intergeneracionals.

S’hi faran tallers de digitalització sobre l’entorn Google, Google Lens i també s’hi recrearan els punts TIC que ofereix l’Ajuntament a diferents espais de la ciutat per ajudar i orientar en els tràmits digitals de manera gratuïta.

Els assistents també hi trobaran activitats intergeneracionals, com una mostra de jocs de taula amb alumnes de l’Institut Vilumara, i altres activitats, com tallers de risoteràpia i musicoteràpia i un taller formatiu per conèixer l’ús dels desfibril·ladors.

També hi destaca una xerrada sobre la història de L’Hospitalet a través del seu patrimoni, en col·laboració amb el Museu de L’Hospitalet, que finalitza amb una visita a l’exposició permanent del Museu “L’Hospitalet: un indret, una història”, amb unes ulleres de realitat virtual, amb la col·laboració de Torre Barrina.

Totes les activitats són una mostra de la programació habitual que l’Ajuntament realitza als casals de gent gran de la ciutat a través del programa d’envelliment actiu.


Activitats culturals i d’oci amb la participació dels casals de la ciutat

Com cada edició, FiraGran ofereix una àmplia oferta cultural i d’oci amb tallers de manualitats gratuïts; balls i tallers d’exercicis físics, que culminaran amb la festa de celebració dels 25 anys del Saló de la Gent Gran divendres, 31 de maig, a partir de les 18 hores.

I, com és habitual, tindrà lloc la caminada pels carrers i parcs de L’Hospitalet divendres, 31 de maig, a les 10 hores, i la trobada sardanista a la plaça de l’Ajuntament de L’Hospitalet dijous, 30 de maig, a les 16 hores.

Els casals de gent gran de la ciutat participen en les activitats i exhibicions als escenaris del Saló de la Gent Gran i al XV Festival de Corals de Gent Gran de Catalunya els dies 30 i 31 de maig.

D’altra banda, el grup Teixidores de Somnis del Casal de Gent Gran de Ca n’Arús hi promou el primer repte solidari de FiraGran, que consistirà a fer quadradets de mitja o ganxet per confeccionar arbres de Nadal per als centres residencials d’acció educativa (CRAE), que acullen infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.

La vellesa en el segle XXI, el diàleg intergeneracional

Una de les principals activitats de FiraGran 2024 serà el diàleg sobre la vellesa que protagonitzaran Manuela Carmena, magistrada i exalcaldessa de Madrid, i Milagros Pérez Oliva, periodista, escriptora i professora universitària, el dia 29 a les 17 hores.

Les jornades professionals dins del Saló seran un espai de debat amb persones expertes, que tindran lloc els dies 30 i 31 de maig. A la jornada del dia 31, hi haurà dues taules rodones, una sobre estratègies de suport per a la gent gran cuidadora i la segona sobre com fomentar un diàleg intergeneracional.

En aquesta segona taula de debat, a partir de les 11.45 hores, hi participarà Eugenia Delgado, responsable del projecte Plàudite Teatre. Hi explicarà la iniciativa intergeneracional que s’ha dut a terme als casals de gent gran de la Torrassa i del Gornal amb l’objectiu de crear un espai de seguretat i llibertat on les persones grans s’han relacionat amb alumnes de centres educatius a través de la pràctica escènica.

D’altra banda, a l’Àgora de la Gent Gran, els visitants podran participar en alguns dels tallers, debats i conferències per mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Entre altres activitats, podran rebre consells sobre com prevenir incendis domèstics, viure millor amb la diabetis, practicar tècniques de meditació de so 8D immersiu, mantenir un bon equilibri i prevenir caigudes o  ajudar els ulls a mantenir una visió perfecta, entre d’altres.

Programa Connectats FiraGran 2024

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet