Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Actualitat entitats | 25/06/2024

“A L’Hospitalet volem viure en igualtat de drets i en la diversitat d’identitat sexual i de gènere”

Entrevista a Javier Garrigós, president de L'Horgull Associació en Defensa dels Drets LGTBI

El dia 28 de juny és el Dia Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual, popularment conegut com l’Orgull, i L’Hospitalet ho celebra amb diverses activitats i la lectura d’un manifest signat per diverses entitats de la ciutat.

Una de les entitats signants és L’Horgull, i per aquest motiu, entrevistem a la Javier Garrigós, president de l’entitat, que ens explica els orígens de l’entitat i els seus reptes i projectes actuals.

Quines van ser les motivacions que van impulsar la creació de L'Horgull Ciutat de L'Hospitalet?

La lluita pels drets i les llibertats de les persones LGTBI+ és imprescindible arreu, més en un context on els discursos d’odi van en augment. Les persones fundadores de L’HORGULL consideràvem estrany que a L’Hospitalet, la segona ciutat de Catalunya, no hi hagués cap mena de visibilitat cap al col·lectiu. Consideràvem que no existia cap entitat LGTBI que pogués ajudar a les persones de L'Hospitalet que fossin del col·lectiu o altres persones, com familiars o amics.

Com era la situació del col·lectiu LGTBI+ a L'Hospitalet quan es va fundar l'entitat?

Fa 5 o 6 anys hi havia moltes mancances per fer efectius drets en aspectes laborals per a persones en trànsit o per fer simplement tràmits administratius, per exemple. Però de mica en mica, i gràcies a l'entitat, hem avançat en normalitzar serveis per a la ciutadania de la ciutat de L'Hospitalet i l'administració pública, en benefici sempre de la normalització evitant haver de passar per Barcelona a realitzar qualsevol tràmit.

Quins van ser els principals reptes i desafiaments als quals us vau enfrontar als inicis?
Els primers reptes van ser donar visibilitat al col·lectiu. La lluita pels drets del col·lectiu LGTBI+ passa per la reivindicació, però també la celebració, la visibilitat i la perseverança.

Després, fer segura la ciutat de L'Hospitalet davant possibles agressions al col·lectiu. A hores d'ara, la situació no està normalitzada com es pensa la gent. Hi ha un retrocés evident amb retallades de lleis, agressions, situacions que abans es produïen a menor escala i que ara, l'any 2024, s'estan produint a gran escala i que lamentablement no s'arriben a denunciar per por o per desconeixement.

Hem de fer arribar a la ciutadania de L'Hospitalet que hi ha un servei de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, que és la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya (SAI). A banda, la nostra entitat com tal també facilita els serveis necessaris per a qualsevol dubte.

I pel que fa a la visibilitat, consideràvem que era fonamental la creació d’uns premis de reconeixement. Per això, de forma anual organitzem una entrega de reconeixements L’HORGULL a persones i entitats que han estat històricament, i encara segueixen, lluitant pels drets del col·lectiu LGTBI a la nostra ciutat.

Quins èxits considereu més significatius des de la fundació de L'Horgull Ciutat de L'Hospitalet?
Som l'entitat referent en el col·lectiu LGTBI a la ciutat, aquest és l’èxit més significatiu, no per l’entitat, sinó per la possibilitat que tenim de donar servei a la ciutadania.
També som coneguts a Barcelona, a l'Àrea Metropolitana i fins i tot a Madrid, on hem participat activament en esdeveniments que després han revertit en el nostre municipi.
L’HORGULL, com tantes altres entitats de L’Hospitalet, som clau per la defensa dels drets i les llibertats de la ciutadania, però també som clau per suplir una sèrie de mancances. Vull destacar, per exemple, la Gala benèfica que organitzem cada any per la lluita contra la SIDA a través de la qual fem una donació al Consorci Sanitari Integral, tot apostant per la investigació.

En quins projectes immediats esteu treballant actualment?
Aquest mes de juny treballarem per la visibilitat del propi col·lectiu amb diferents iniciatives, tot aprofitant que el 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Farem una sèrie d'activitats conjuntament amb l'Ajuntament, que estem acabant de preparar per dur a terme al Parc de la Marquesa. També participarem al PRIDE de L’Hospitalet, i al mes de juliol, al PRIDE Barcelona amb una carrossa que representa la ciutat en una manifestació tant important i multitudinària.

D'altra banda, per celebrar el nostre 5è aniversari, el 13 de juliol, farem diferents activitats infantils amb perspectiva LGTBI al Parc de la Serp durant tot el matí. Les activitats van dirigides a infants de totes les edats amb l’objectiu de fomentar la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

A la tarda a la Sala Salamandra hem preparat una festa reivindicativa per posar en valor tota la feina feta durant aquests cinc anys, compartint-la amb totes les entitats, col·lectius i persones amigues que han estat al nostre costat durant aquest temps, treballant en la sensibilització, la formació i la lluita contra les discriminacions LGTBI-fòbiques.

A banda, seguim treballant amb entitats i plataformes de les quals formem part com el Consell Nacional LGTBI de Catalunya, la Plataforma LGTBI de Catalunya, la Xarxa d’Entitats LGTBI, Pride BCN i la Fundación Pedro Zerolo, per seguir treballant i portant a terme més projectes.

Com preteneu visibilitzar cada dia més el col·lectiu LGTBI+ a la Ciutat?
Ho fem de diverses formes, amb xerrades, tallers i formacions en centres educatius, posem carpes a les festes majors o hi participem amb activitats.

A banda, fem una feina que considerem imprescindible a diari, que moltes vegades no té prou visibilitat pública, però ajuda a les persones LGTBI o al seu entorn a visibilitzar el col·lectiu LGTBI en molts altres aspectes.

Participem de moltes maneres i no sempre amb una connotació festiva, també en àmbits culturals, jurídics o de salut, cercant en tot moment visibilitzar-nos des de l'educació, el respecte i la igualtat.

Com veieu el futur del col·lectiu LGTBI+ a L'Hospitalet?
No podem negar que els discursos d’odi, les agressions i les discriminacions van en augment, i sovint són impunes. Aquest, a més, és un fet que el podem evidenciar amb les retallades de drets i la manera de legislar en algunes comunitats autònomes amb relació amb el col·lectiu LGTBI, i és una situació que ens preocupa. L’extrema dreta i l’ultradreta, a més, estant entrant a les institucions, i aquest fet provoca que se’ns retallin més drets.

A banda, encara existeixen moltes formes de discriminacions, violències i prejudicis contra les persones LGTBI+, i malauradament no és un fenomen aïllat, sinó un problema estructural i arrelat a la nostra societat.

Moltes persones LGTBI+ encara s’han d’enfrontar a situacions de rebuig, assetjament i climes hostils en tots els aspectes de les seves vides: des dels entorns familiars, a la feina, a l’espai públic, a les escoles i fins i tot a les institucions.

Per aquest motiu, hem de combatre encara més i denunciar els discursos d’odi que representen una amenaça directa a la cohesió social, els drets humans i els valors de la democràcia, tot oposant-nos fermament i treballant per una societat més diversa, més inclusiva, més respectuosa i més igualitària, per totes les persones, sense excepció. Hem de dir prou a aquells que volen limitar els nostres drets o negar les nostres existències.

Quina és la importància del Pride L'H d'enguany i com creieu que contribueix a la lluita pels drets LGTBI+ a L'Hospitalet?
El 28 de juny se celebra el PRIDE L'Hospitalet, commemorant la repressió que es va produir el 1969 en el bar de Stonewall, de Nova York.

Tot just acabem de passar unes eleccions al Parlament Europeu on la ultradreta ha entrat fort a països com França i també a Espanya està passant el mateix. Hem de sortir a manifestar-nos, per aconseguir mantenir els drets. Hem de lluitar-los diàriament, no podem quedar-nos de braços plegats.

I és molt important transmetre un missatge obert a la ciutadania perquè s'entengui que aquesta reivindicació no és només del col·lectiu sinó de tota societat en general. Necessitem que ens acompanyin en aquest dia i que L'Hospitalet scridassi al cel que estem orgullosos i que som diversos, en una ciutat acollidora i segura.A L’Hospitalet plantem cara a la repressió contra les persones LGTBI+ i a la negació dels nostres drets més fonamentals. A L’Hospitalet volem viure en igualtat de drets i en la diversitat d’identitat sexual i de gènere. A L’Hospitalet plantem cara a l’LGTBIfòbia!

Entrevista a l'entitat Orgull a l'informatiu de migdia de TV Hospitalet

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet