Notícies

Estigues al dia

Notícies d'interès per les entitats de L'Hospitalet de Llobregat

Actualitat entitats | 25/04/2024

"Els castells són una activitat intergeneracional i familiar"

Entrevista a Anna Vicens, presidenta de la Colla Jove de L’Hospitalet

Les Festes de Primavera es van celebrar a la ciutat del 18 al 21 d’abril, és un esdeveniment molt important per totes les entitats de cultura popular de la ciutat, entre elles, la Colla Jove de L’Hospitalet, l’única colla castellera de la ciutat.

Vam entrevistar a l’Anna Vicens, presidenta de l’entitat fa unes setmanes i ens va explicar els orígens de la colla, què cal per ser un bon casteller/a i els reptes de futur de l’entitat.
 

Quins són els precedents de la tradició castellera a L'Hospitalet i com va néixer la colla actual a la nostra ciutat?

L'Hospitalet sempre ha sigut una ciutat castellera. Antigament, hi havia una colla vella coneguda com "els marrons" perquè la camisa no era verda, era marró. Va haver-hi com una dissolució i d'aquella colla en va néixer l'actual Colla Jove de L'Hospitalet l'any 2000. Hem de dir que estem molt il·lusionats i il·lusionades perquè ja estem preparant el 25è aniversari l’any que ve i demanarem la col·laboració a l'Ajuntament per fer un gran esdeveniment.

Què és ser casteller/a, pertànyer a una colla castellera? I per què us agrada ser-ho?
Realment, ser casteller o castellera és una manera de viure, forma part de la teva vida i és com tenir una segona família perquè hi dediques molt de temps. Fas vincles, lligams molt especials i emotius i poses en pràctica la superació i l'autoexigència a tota hora. Quan intentes fer un castell i caus, t'ajuden a aixecar-te, llavors tornes a fixar els teus objectius i quan aconsegueixes fer-ho, ho vius amb una alegria i una eufòria increïble i ens fa sentir un sentiment de pertinença molt gran.

Quins valors personals i socials calen per ser un bon/a casteller/a?

Personalment cal molta persistència, molt d’esforç. La cultura de l'esforç a les colles castelleres està molt vigent, també la dedicació i, sobretot, les ganes de formar part viva del grup. Cal tenir un compromís amb la colla per ajudar-la a créixer i a aconseguir els objectius marcats. És una activitat integradora totalment, molt inclusiva, i el que ens diferencia una mica és que els castells són una activitat intergeneracional i familiar. Normalment en altres activitats el nen o la nena vol anar-hi i tu t'estàs a la grada i mires, aquí no, aquí ràpidament t'emboliques, pots fer manetes, pots fer de crossa, pots estar de músic. Tothom que vol venir, pot fer-ho, des de nens i nenes fins als familiars de més edat, i és molt bonic veure que pots compartir una activitat en família.

Per què algú s'hauria d'unir avui dia a la Colla Jove de L'Hospitalet?

Estem en un moment molt curiós, l’activitat castellera es va veure molt afectada per la pandèmia, perquè no es podia mantenir la distància, i vam trigar molt a poder tornar a assajar, per tant, la gent va buscar-se altres activitats, vam perdre socis i sòcies i encara ho arrosseguem. Però ara és un altre moment i volem i necessitem créixer.

Ens agradaria molt que la gent de la ciutat s'apropés encara més i, afortunadament, ens esperança el futur perquè veiem que alguna cosa es mou, no parem de rebre e-mails d'escoles, associacions i entitats que ens demanen que anem a fer tallers. Per tant, sembla que ja comença a haver-hi interès. Estem en un moment que creiem que creixerem, que podrem aconseguir uns objectius més grans i, sobretot, gaudir d’aquesta activitat única per fer en família.

Quins són els pròxims reptes immediats de la Colla Jove?

En tenim dos, un a nivell més tècnic, l'objectiu de fer el castell de 3 de 7. Fa uns anys, abans de la pandèmia, el vam carregar a les Festes de Primavera i estem treballant per tornar a portar-lo a la plaça de l'Ajuntament. I en segon lloc, estem treballant per donar-nos a conèixer a la ciutat. Perquè tot i que notem l’interès, quan fem tallers a diferents espais, sovint la gent ens diu que no sabia que hi havia una colla castellera a L’Hospitalet. És una tasca que creiem que tenim pendent, que tota la ciutat sàpiga que hi ha una colla de castells a la ciutat.

Com a entitat reconeguda de la cultura popular i tradicional catalana, quines actuacions teniu previstes a les Festes de Primavera d'enguany? 

Sempre hi participem i ens agrada molt, és un mostrari de cultura catalana. Participem sempre en el Toc d'Inici, anant amb músics per la cercavila i com a colla castellera fent al final un pilar davant de l'Ajuntament. Després fem una actuació el diumenge, aquesta vegada també amb la Muixeranga i altres colles.

Com podem la ciutadania de L'Hospitalet donar suport a la Colla Jove i gaudir encara més de totes les vostres activitats?El millor és formar part de la colla, animem molt a la gent a venir. Fem els assajos al Poliesportiu del Gornal i són oberts a tothom, no cal inscripció. Són el segon divendres de cada mes, de 20 a 22 hores. I sinó, animem a la gent a venir a les actuacions i a les diades, al final, nosaltres fem castells per fer gaudir a la gent. Trobareu informació al perfil d'Instagram de la colla (@collajovelh), ens podeu seguir, allà publiquem tota la informació de les nostres activitats.

Vols rebre informació sobre el teixit associatiu a L'Hospitalet de Llobregat?

Butlletí de l'Oficina d'Entitats de L'Hospitalet